HomeOpleidingenBijscholingenNieuws & InspiratieDocentenMediaContact

 

 
De Bloem

De Bloem is een handhouding die geschikt is voor jong en oud. De oefening versterkt de concentratie en bevordert de bloedcirculatie in handen en nagels. Het houdt de vingers soepel en helpt om kramp of spanning in handen te reguleren. Een geschikte oefening voor in de klas of als voorbereiding op 'handwerk' als schrijven, tekenen, borduren of knutselen.

Hoe voer je de oefening uit?

Ga rechtop zitten in kleermakerszit, lotuszit of diamantzit en adem rustig door de neus in- en uit. Schouders blijven laag en ontspannen.

Houd je handen voor je en maak vuisten als gesloten bloemknoppen. Je vuisten lijken nu op slapende knoppen die aan het begin van een koude ochtend nog stevig gesloten zijn. Dan ontvouw je heel langzaam, stukje voor stukje, terwijl je je vingers 'stijf' houdt,  de bloemblaadjes naar de warmte van de ochtendzon.

  

Als de knoppen tenslotte wijd open zijn en tot volle bloei zijn gekomen, strek je je vingerblaadjes nog extra zodat ze achterwaarts buigen. Zo kunnen de bloemen al het licht en warmte in hun kelken opvangen.

Vervolgens schud je je vingers uit, alsof je de dauwdruppels van de blaadjes afschudt en herhaal je de handhouding nogmaals.